Diriginte de Santier

Diriginte de Santier
Cum te ajuta Dirigintele de Santier sa evitati cel putin 10 lucruri care iti pot aduce mari probleme daca vrei sa construiesti !

Daca va pregatiti sa construiti, aveti nevoie, pe langa un proiectant, de o persoana de incredere care sa se ocupe de transformarea proiectului dvs. in constructia pe care o doriti. Acest specialist este dirigintele de santier (sau inspectorul de santier).
Dirigintele de santier va reprezinta interesele – are grija de realizarea constructiei dvs. pe parcursul fiecarei etape: de la pregatirea documentatiei de autorizare, constructia propriu zisa si pana la realizarea lucrarilor de intretinere si de exploatare a viitoarei investitii.

Care sunt 10 dintre cele mai mari probleme pe care le puteti evita prin angajarea unui Diriginte de Santier bun?

1. Amenda de a construi fara diriginte de santier (intre 700 si 4.650 RON).
Conform legislatiei (Legea 50/1991), beneficiarul trebuie sa angajeze un diriginte de santier. Legea nu spune insa nimic despre calitatea serviciilor acelui specialist. De aceea este important sa alegeti un diriginte de santier care se va ocupa cu toate seriozitatea si priceperea de viitoarea dvs. constructie. Un diriginte de santier care va ajuta sa nu pierdeti bani, sa nu pierdeti timp si a nu aveti probleme. Acele probleme despre care vei citi in continuare:
2. Un proiect frumos pe hartie insa cu care poate avea probleme cand veti incepe lucrarile de constructii.
Proiectantul este unul dintre cei mai importante specialisti de care aveti nevoie pentru realizarea viitoarei constructii. Proiectantul este in acelasi timp un consilier care va ajuta sa transformati ideile dvs. intr-un plan realizabil printr-o tema de proiectare. Insa de cele mai multe ori, partea de executie este o alta poveste. Nu exista un proiect fara schimbari pentru ca, de regula, atunci cand incepeti sa construiti, vor aparea si modificari: nu gasiti anumite materiale, poate veti avea si alte idei, apar cheltuieli neprevazute, etc.
Dirigintele de santier va poate ajuta cu experienta sa pentru a nu face greseli: greseli pe care le veti plati scump: si ca timp, si ca bani atunci cand incepeti sa construiti. Din acest motiv, este recomandabil sa consultati si dirigintele dvs. de santier inca de la faza de proiectare: in primul rand pentru a avea inca o opinie avizata (pe langa cea a proiectantului dvs.). In al doilea rand, dirigintele dvs. de santier va va explica avantajele sau dezavantajele solutiei tehnice propuse de catre proiectant – din punctual de vedere al celui care executa (pentru ca proiectantul nu se ocupa, de regula, si cu executia). In final proiectul dvs. va fi optimizat, ca si solutie tehnica, ca si costuri, ca si rapiditate si precizie a executiei).
3. Problemele grave pe care le-ati putea avea daca veti alege constructorul nepotrivit.
Alegerea constructorului este un pas esential – nu doar pentru stabilirea costurilor dvs. dar mai ales pentru calitatea lucrarilor de executie. Vrei sa stati linistit stiind ca ati facut alegerea potrivita?
Traim in Romania – tara in care se construiesti “orice”, in ”orice conditii” cu “orice constructor”. Tepele se dau de ambele parti – constructorul sta cu ochii-n patru ca sa-si incaseze bani. Iar beneficiarul, vrea lucrari de calitate la preturi “fara concurenta”. Toata lumea vrea sa iasa in castig, insa, exista un echilibru. Raportul: pret – calitate – timp de executie. Iar de cele mai multe ori “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”.
Atunci cand stati de vorba cu un constructor – n-ar fi mai bine sa avei alaturi sfatul si experienta unui specialist in executie care va ajuta sa separati un constructor incompetent sau tepar de cel serios, cu care veti construi in final?
Cum ar fi sa stiti imediat atunci cand firma de constructii sare calul cu preturile sau incearca “sa va bage pe gat” materiale inferioare calitativ, dar scumpe, sau fara agrement tehnic sau mana de lucru necalificata?
Dirigintele de santier va ajuta sa luati decizii corecte si sa salvati bani. Probabil cei mai multi bani ii veti salva din aceasta etapa: alegand materialele si constructorul la un pret corect si la un nivel de calitate corespunzator!
4. Neanuntarea din timp despre inceperea lucrarilor de constructii la Primarie si la ISC (Institutul de Siguranta in Constructii).
Daca inceperea lucrarilor nu este anuntata, nu conteaza ca lucrarile au inceput dupa 6 luni de la emiterea autorizatiei de constructie. Organele de control vor considera ca lucrarile au inceput in ziua urmatoare emiterii autorizatiei. Asta inseamna micsorarea termenelui de finalizare al lucrarilor si eventual cheltuieli in plus pentru prelungirea autorizatiei. Mai mult, riscati si o amenda 1.000 RON. Dirigintele de santier se va ocupa si de acest aspect, care, de multe ori poate scapa cu vederea printre zecile de sarcini pe care le veti avea in momentul inceperii constructiei.
5. Sa gresiti trasarea initiala si a construiti pe alte coordonate decat cele ale proiectului dvs.
Se intampla uneori sa apara greseli accidentale de trasare a reperelor viitoarei constructii. Sunt proverbiale, dar din nefericire reale acele cazuri in care beneficiarul “a construit pe terenul vecinului”. Pozitionarea lucrarii e cea mai importanta etapa premergatoare constructiei propriu zise. Nerespectarea retragerilor poate duce la nereceptionarea lucrarii.
Dirigintele de santier participa la trasare si va asigura ca viitoarea dvs. cosntructie va fi amplasata correct.
6. Mana de lucru necalificata corespunzator.
Aceasta este o alta problema grava ce poate aparea pe parcursul lucrarilor de constructii. Exista multe tipuri de lucrari necesare a fi realizate pe parcursul ridicarii unei cladiri. De multe ori o firma de constructii nu are intotdeauna la dispozitie personal angajat care sa fie calificat pentru toate aceste lucrari. In acest caz, un constructor poate subcontracta anumite lucrari unei alte firme, despre care dvs. poate nu stiti nimic. Este posibil ca firma subcontractanta sa nu aiba personal calificat pentru acel tip de lucrare. Insa, din dorinta de castig, firma respective semneaza un contract de executie, desi nu are personal cu o calificare corespunzatoare.
Un exemplu poate fi cel al lucrarilor de hidroizolatii. Aceste lucrari sunt realizate de o echipa specializata in etansari, echipata cu instrumente corespunzatoare si care cunoaste tehnologia de aplicare. O hidroizolatie realizata de catre o echipa necalificata va crea probleme in timp. Unele vor fi relative usor de remediat. Exemplu: infiltratiile la acoperis.
Altele vor fi mult mai dificil si mai costisitor de remediat (daca nu chiar imposibil): hidroizolatie deteriorate sau gresit executata pentru fundatii sau pereti ingropati. Iar consecintele pot fi extreme de grave pentru viitoarea dvs. constructie.
Dirigintele de santier verifica atat calitatea lucrarilor realizate cat si nivelul de calificare ale echipelor de montaj. In cazul in care observa neconformitati, poate opri lucrarile respective si poate dispune inlocuirea echipei cu una calificata corespunzator.
7. Materiale de calitate indoielnica.
Acestea este una dintre cele mai grave probleme pe care le-ati putea avea odata ce veti incepe sa construiti. Sunt dese cazurile in care firma de constructii, pentru “a face profit”, foloseste beton de o clasa inferioara de rezistenta, sau face “economie” la armatura, punand mai putin fier-beton decat prevede proiectul. Mai ales, acolo unde este dificil de verificat sau in locurile mai greu accesibile. In plus, de multe ori un constructor “tepar” poate omite o serie de lucrari sub pretextul ca le-a facut si apoi au devenit ascunse.
De exemplu, omiterea turnarii betonului de egalizare in fundatii poate conduce la scurgerea laptelui de ciment din blocul de fundatii in pamant. Acest lucru poate conduce la fisuri in blocul de fundatii, tasari inegale si crapaturi vizibile si greu de reparat in pereti sau pardoseala. In cazurile grave, pot aparea probleme de stabilitate a structurii de rezistenta. Si toate acestea deoarece un constructor incorect vrea neaparat “sa salveze”cativa metri cubi de beton!
Dirigintele de santier verifica existenta documentelor de certificare a calitatii materilalelor puse in opera si accepta doar folosirea materialeler conforme. In plus, asista la prelevarea probelor in santier: Calitatea fierului, a betonului, a gradului de compactare la lucrarile de umplutura pamant/balast nu pot fi certificate in alt fel.
8. “Ingroparea greselilor de executie”.
Exista intr-un proiect de constructii anumite etape foarte importante numite FAZE DETERMINANTE. De obicei, o faza determinanta se finalizeaza cu lucrari ce devin ascunse, adica nu mai permit o verificare ulterioara.
In astfel de faze determinante sunt realizate verificari si procese verbale ale lucrarilor ce devin ascunse. La aceste procese participa beneficiarul, proiectantul, dirigintele de santier si un reprezentant al Inspectiei pentru Siguranta Constructiilor.
Inainte de aceasta constantare importanta, dirigintele de santier verifica calitatea si documentele pentru lucrarile respective, pentru a va asigura, ca nu sunt probleme si ca inspectia se va desfasura fara surprize neplacute (si fara amenzi sau opriri de lucrare) pentru dvs. ca si beneficiar.
9. Necorelarea lucrarilor si a echipelor.
Nerespectarea ordinii lucrarilor de executie poate duce la deteriorarea unor lucrari, la costuri suplimentare sau la probleme ulterioare. Adeseori, ordinea lucrarilor este evidenta (prima data construim fundatia si apoi stalpii de sustinere). Uneori, insa, succesiunea operatiunilor nu este foarte clara.
De exemplu, realizarea hidroizolatiilor si a lucrarilor de finisaje si instalatii. Se intampla uneori ca dupa realizarea etansarilor pentru acoperis sa apara lucrari de instalatii neprevazute. Lucrarile respective trebuie sa fie corelate astfel incat, daca este nevoie ca instalatorul sa faca strapungeri, echipa de hidroizolatii sa intervina imediat si sa realizeze etanseitatea. Astfel, se pot preintamplina probleme de infiltratii, deterioararea finisajelor sau a pardoselii interioare, etc.
Un alt exemplu poate fi cel ale unor tevi de scurgere care au fost omise din proiectul de instalatii. Dupa turnarea pardoselii de beton, pentru a rectifica aceasta problema, au fost necesare spargere locale, realizarea sapaturilor si a umpluturilor, refacerea pardoselii si a finisajelor. Asta insemna bani si timp pierdut – ai dvs., ca si beneficiar. Probleme de acest gen pot fi imediat depistate inainte de a se intampla daca sunt corelate lucrarile de executie cu proiectul.
Dirigintele de santier poate corela fiecare lucrare de pe santierul dvs., astfel incat sa preintampine problemele (atat cele planificate cat si cele ce pot aparea in mod neprevazut).
10. Problemele ce pot aparea la terminarea lucrarilor.
Este frustrant in momentul in care va apropiati de finalizarea constructiei dvs. sa observati ca anumite detalii sau remedieri au fost omise. Este si mai frustrant atunci cand va grabiti iar constructorul raspunde mai greu la solicitari pentru ca…..are deja alte lucrari si nu mai are prea multe resurse sa termine la timp lucrarea dvs.
Chiar si dupa receptia lucrarilor, dirigintele de santier intocmeste o anexa la procesul verbal de receptie cu remedierile ce urmeaza a fi realizate. Abia dupa ce constructorul va remedia fiecare problema notata, lucrarea va putea fi considerata finalizata.
Dirigintele de santier va urmari realizarea acestor rectificari si va va anunta cand totul este finalizat.
Iar dvs. puteti plati ultima transa, fiind asigurat si linistit ca lucrarea este terminata si verificata.
In concluzie:
Dirigintele de santier este probabil singurul specialist in domeniul constructiilor care reprezinta un castig si nu o cheltuiala in bani. Aproape de fiecare data va aduce mult mai multi bani decat remuneratia sa. In plus, puteti sta linistit ca lucrarea dvs. va fi realizata la timp, se incadreaza in buget si ca, in final, totul este in regula.
La terminarea lucarilor, puteti fi multumit de alegerea pe care ati facut-o: acea de a alege un diriginte de santier bun, care se va ocupa de investitia dvs. cu seriozitate si care este in aceeasi echipa ca si dvs.!

Registrul dirigintilor de santier, autorizati de Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C.